Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact
Europa în sărbătoare - Cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la RomaSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > A 50-a aniversare > Ştiri şi media > Temă

Maastricht – după 15 ani

Maastricht – după 15 ani

15/02/07

La data de 7 februarie 1992, liderii celor douăsprezece state care formau, la acea vreme, Uniunea Europeană  au convenit asupra unui document ambiţios care anunţa o serie de realizări importante şi, în primul rând, crearea unei monede unice – moneda euro.

În această lună se împlinesc cincisprezece ani de la semnarea, în oraşul Maastricht din Ţările de Jos, a unui tratat care deschidea calea către ceea ce avea să devină un element major în viaţa de zi cu zi a celor 316 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene: o monedă comună – moneda euro.

Deşi a fost introdusă abia în 2002, moneda euro există datorită Tratatului de la Maastricht care prevedea crearea Uniunii economice şi monetare (UEM) între statele membre ale UE. Tratatul de la Maastricht, denumit oficial "Tratatul privind Uniunea Europeană", prefigura o mai mare libertate de circulaţie a capitalurilor, adoptarea de politici economice comune între state şi înfiinţarea, în 1998, a Băncii Centrale Europene (BCE) care să supravegheze evoluţia monedei euro.

Dl Joaquin Almunia, Comisarul European pentru Afaceri Economice şi Monetare, a rezumat avantajele monedei euro, declarând: "Moneda euro este simbolul cel mai puternic al integrării europene, ne-a protejat împotriva şocurilor externe şi Europa a căpătat, astfel, un rol mai important pe scena internaţională."

Însă această semnare de importanţă istorică nu a condus numai la crearea monedei euro şi la alte evoluţii în sectorul financiar. Tratatul de la Maastricht a extins aria de acţiune a Uniunii Europene, ceea ce a determinat crearea unei politici externe şi de securitate comune şi iniţierea unei cooperări poliţieneşti şi judiciare în materie penală.

Tratatul de la Maastricht a fost modificat şi actualizat prin tratatele de la Amsterdam (1997) şi de la Nisa (2001). Însă, până în prezent, nu a fost posibilă adoptarea unei constituţii pentru Europa, care ar înlocui toate tratatele existente. Deşi constituţia rămâne o problemă dificilă, oraşul Maastricht va sărbători realizările înregistrate până în prezent şi intenţionează să aniverseze semnarea tratatului cum se cuvine: festivalul de film, organizat anual, se va concentra asupra temelor europene, în această vară va avea loc un festival culinar, iar în luna iunie, în jur de 2 000 de antreprenori şi directori de succes se vor întruni în cadrul congresului european organizat de Junior Chamber International.

Înregistrare video - semnarea tratatului

Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact | Începutul paginii