Oikeudellinen huomautus | Tietoja EUROPA-palvelimesta | Haku | Yhteydenotot
Eläköön EU! Rooman sopimus 50 vuottaOhita kielivalikko (pikanäppäin=2)
EUROPA > 50-vuotisjuhla > Juhlavuoden logo

Miten logo valittiin

Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlalogo on EU:n järjestämän kilpailun voittajatyö.

Seuraavassa esitellään tarkemmin kilpailun kulkua ja tuloksia.

 

Kilpailu

EU käynnisti 6. kesäkuuta 2006 kilpailun, jossa tehtävänä oli suunnitella Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlan virallisena tunnuksena käytettävä logo.

Kilpailun järjestivät komissio, Euroopan parlamentti, neuvosto, Euroopan talous- ja sosiaalikomitea sekä alueiden komitea.

Kilpailu oli avoin taiteen, graafisen suunnittelun, viestinnän suunnittelun, visuaalisen viestinnän, mediasuunnittelun ja vastaavien alojen opiskelijoille tai vuonna 2006 valmistuneille ammattilaisille kaikissa EU:n jäsenvaltioissa. Osallistujia pyydettiin suunnittelemaan logo ja halutessaan myös Euroopan yhdentymiseen liittyvä tunnuslause. Logon oli viitattava Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlaan ja heijastettava EU:n saavutuksia – kuten rauhaa ja vaurautta – sekä sen tulevaisuutta eli sitä, millainen EU olisi luotava tuleville sukupolville.

Kilpailu päättyi 30. syyskuuta 2006. Siihen lähetettiin kaikista jäsenvaltioista yhteensä peräti 1 701 kilpailutyötä.

Voittajat valittiin kaksivaiheisella menettelyllä.

Ensi vaiheessa yksitoista kansainvälisesti tunnettua taiteen ja suunnittelun asiantuntijaa arvioi kaikki kilpailutyöt ja valitsi 1 701 vaihtoehdosta kymmenen finalistia.

Toisessa vaiheessa palkintolautakunta valitsi näistä kymmenestä finalistista kolme parasta. Lautakunnan puheenjohtajina toimivat Euroopan komission varapuheenjohtaja Margot Wallström ja Euroopan parlamentin varapuhemies Alejo Vidal-Quadras, ja sen muut jäsenet olivat neuvoston lehdistö-, viestintä- ja protokollapääosaston pääjohtaja Hans Brunmayr, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean muiden eturyhmien (ryhmä III) varapuheenjohtaja Jillian van Turnhout sekä alueiden komitean ja Ranskan Picardien alueneuvoston jäsen Claude Du Granrut.

Palkintolautakunnan päätös julkistettiin Brysselissä 17. lokakuuta 2006 pidetyssä palkintojenjakotilaisuudessa, johon kutsuttiin kaikki kymmenen finalistia.

Kilpailun voitti Szymon Skrzypczak, joka opiskelee Poznańin Academy of Fine Arts -taideakatemiassa Puolassa. Hänet palkittiin 6 000 euron palkintosummalla. Toiseksi tullut Tore Rosbo Tanskasta sai 4 000 euron ja kolmanneksi sijoittunut Jenny Lundgren Ruotsista 2 000 euron palkinnon. Kolme parasta saivat myös muistopatsaan ja kaikki kymmenen finalistia diplomin.

Palkitut

Szymon Skrzypczak (Puola): ”Tögethér” - 1. palkinto

“Tögethér”

Tässä logossa annetaan komission nk. K-suunnitelman (kansanvalta, kuunteleminen ja keskustelu) mukaisesti graafinen ilmiasu eurooppalaisten ja erityisesti Euroopan uusien sukupolvien äänelle. Nämä eurooppalaiset haluavat rauhaa, vakautta ja vaurautta, mutta haluavat myös säilyttää oikeuden yksilöllisyyteen ja erilaisuuteen. Sana “together” (=yhdessä) ilmentää yksinkertaisella ja välittömällä tavalla sitä, mistä Eurooppa-aatteessa oli alun perin kyse: ei yksin politiikasta tai rahasta tai maantieteellisistä rajoista vaan ennen kaikkea yhteistyöstä ja yhteisvastuullisuudesta.

Eri kirjasintyypeillä painetut kirjaimet ilmentävät Euroopan historian ja kulttuurin moninaisuutta, ja kirjaimet pysyvät ”yhdessä” tämän sanan merkityksen ansiosta. Muotialan tuotemerkeistä innoituksensa saanut ironinen näkökulma soveltuu hyvin yksittäiseen merkkitapahtumaan, kuten EU:n 50-vuotispäivän juhlistamiseen. Alarivillä oleva teksti ”since 1957” (=vuodesta 1957) on olennainen osa tätä ironista näkökulmaa, ja sen tehtävänä on ennen kaikkea yhdistää logo Rooman sopimukseen.

Szymon Skrzypczak on syntynyt 3. lokakuuta 1983. Hän opiskelee Poznańin Academy of Fine Arts -taideakatemiassa graafista suunnittelua ja kuvitusta. Opintojensa ohella hän harrastaa piirtämistä, kuvanveistoa, muotoilua, musiikkia ja urheilua.

Tore Rosbo (Tanska): ”Crossing Cultures” - 2. palkinto

“Crossing Cultures”

Toisen palkinnon saaneen logoehdotuksen tekijä käyttää yksinkertaisella tavalla tunnusta “EU 50”, joka itsessään kuvastaa ytimekkäästi juhlavuoden aihetta. Ilmaisutapa on yleinen filateliassa ja kaikessa funktionaalisessa graafisessa suunnittelussa. Ilmaisun lyhyyttä pehmentävät risteävät värikkäät linjat, jotka muodostuvat limittäin sommitelluista kirjain- ja numeropareista. Lopputulos on tasapainoinen ja tyylikäs sommitelma. Tunnuksen vaihtuvaväriset "polut" kuvastavat yhtenäistä Eurooppaa, jossa erilaiset intressit ja kulttuurit yhtyvät.

Jenny Lundgren (Ruotsi): ”Community of languages” - 3. palkinto

“Community of languages”

Myös kolmannen palkinnon saanut logo tiivistää graafiseen muotoon ajatuksen Euroopan unionista yhdessä toimivana organisaationa, jossa kuitenkin korostetaan jokaisen kansalaisen yksilöllisyyttä. Euroopan kulttuurien ja historian moninaisuuden tärkeimpiä ilmenemismuotoja on sen kielten kirjavuus. Neutraalia, lämpimän harmaata pohjatekstiä, joka muodostuu sanoista “European Union”, koristaa joukko käsin kirjoitettuja värikkäitä tarkemerkkejä, jotka kuvastavat unionin eri kulttuurien rinnakkaiseloa. Tällä tavalla käytettyinä tarkemerkit menettävät alkuperäisen tarkoituksensa ja niistä tulee graafisen sommitelman monivärinen osa, joka toimii logon symbolisena ulottuvuutena.

Kuvia ja videoita palkintojenjaosta

Palkintojenjakotilaisuus pidettiin Brysselissä 17. lokakuuta 2006. Palkinnot jakoivat palkintolautakunnan puheenjohtajina toimineet Euroopan komission varapuheenjohtaja Margot Wallström ja Euroopan parlamentin varapuhemies Alejo Vidal-Quadras. Tilaisuuteen osallistui kilpailun kymmenen finalistin lisäksi tiedotusvälineiden edustajia kaikkialta Euroopasta ja EU:n toimielinten edustajia.

Katso kuvia tilaisuudesta

Katso video tilaisuudesta (pitkä versio) 37'14"

Katso video tilaisuudesta (lyhyt versio) 02'36"

Oikeudellinen huomautus | Tietoja EUROPA-palvelimesta | Haku | Yhteydenotot | Ylös