Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact
Europa în sărbătoare - Cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la RomaSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > A 50-a aniversare > Ştiri şi media > Temă

Protocolul de la Kyoto – Uniunea Europeană se angajează în lupta împotriva schimbărilor climatice

Protocolul de la Kyoto – Uniunea Europeană se angajează în lupta împotriva schimbărilor climatice

09/02/07

În această săptămână se împlinesc doi ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto. Obiectivul acordului este de a reduce treptat volumul de emisii de gaze cu efect de seră, care sunt considerate responsabile pentru încălzirea globală şi schimbările climatice.

Schimbările climatice au din ce în ce mai multe repercusiuni asupra vieţii noastre de zi cu zi.În decembrie 1997, lideri din lumea întreagă s-au întrunit la Kyoto (Japonia) pentru a decide asupra limitării volumului de gaze industriale emise de ţările lor. Unii dintre ei şi-au manifestat angajamentul de a reduce emisiile cu 8% până în 2012 faţă de nivelurile din anul 1990.Acordul a intrat în vigoare la data de 16 februarie 2005.

Uniunea Europeană susţine în mod activ acest acord şi şi-a demonstrat de nenumărate ori angajamentul faţă de limitarea încălzirii globale.

„Este evident că eforturile depuse pentru combaterea schimbărilor climatice sunt mai mult decât o simplă luptă. Este un război la scară mondială care va dura timp de mulţi ani.”, a declarat recent dl Stavros Dimas, Comisarul European pentru Mediu.

Uniunea Europeană a întreprins o serie de măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate şi pentru a-şi onora angajamentele luate la Kyoto, în special promovarea surselor de energie curată precum energia eoliană, energia solară, energia valurilor şi biomasa. Măsurile de eficienţă energetică joacă, de asemenea, un rol major în reducerea nivelului de emisii de gaze poluante.

În anul 2006, Comisia, pentru a demonstra că gesturile simple contează, a lansat campania „Voi controlaţi schimbările climatice”. Campania îi îndeamnă pe europeni să aducă mici schimbări în viaţa lor de zi cu zi:să reducă temperatura acasă, să utilizeze becuri cu un consum redus de energie, să limiteze utilizarea autoturismelor personale etc.

Încălzirea globală nu este numai o problemă europeană, de aceea Uniunea Europeană doreşte să-şi mobilizeze partenerii internaţionali să ia parte în această luptă. Cu toate că nu au ratificat Protocolul, Statele Unite se numără printre ţările cărora UE le-a solicitat să se implice în acest demers.

Protocolul de la Kyoto nu este decât un prim pas, dar un pas important. Uniunea Europeană a lansat deja discuţii cu 188 de ţări privind continuarea mobilizării la nivel mondial împotriva schimbărilor climatice după anul 2012. Angajamentele viitoare implică consolidarea finanţării alocate pentru protecţia pădurilor, dezvoltarea de noi tehnologii care respectă mediul şi acordarea de sprijin pentru producţia de biocarburanţi.

Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact | Începutul paginii