Juridisk meddelelse | Om EUROPA | Søgning | Kontakt
Vær med til at fejre EU! - Rom-traktaten fylder 50 årSpring bjælke med sprogvalg over (genvejstast=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-året > Nyheder og medier > Tema

Kyoto-protokollen - EU går i krig mod klimaændringer

Kyoto-protokollen - EU går i krig mod klimaændringer

09/02/07

I denne uge fejres toårsdagen for Kyoto-protokollens ikrafttrædelse. Formålet med aftalen er gradvis at nedbringe drivhusgasemissionerne, som beskyldes for at stå bag den globale opvarmning og klimaændringerne.

Klimaændringer påvirker i stigende grad vores dagligdag. I december 1997 mødtes ledere fra hele verden i Kyoto (Japan), hvor de blev enige om at begrænse mængden af industrigasser, der udledes fra deres lande. Nogle lande ønskede at nedbringe emissionerne med helt op til 8 % inden 2012 i forhold til niveauet fra 1990. Aftalen trådte i kraft den 16. februar 2005.

EU er en varm tilhænger af aftalen og har gentagne gange vist, at man er fast besluttet på at bremse den globale opvarmning.

“Det er klart, at kampen mod klimaændringerne ikke blot kan vindes med ét slag. Det er en verdenskrig, som kommer til at tage mange år”, udtalte EU's miljøkommissær, Stavros Dimas, for nylig.

EU har taget en række skridt for at reducere emissionerne og opfylde Kyoto-forpligtelserne. Man har navnlig gjort en indsats for rene energikilder som f.eks. vind-, sol-, bølge- og biomasseenergi. Ved at forbedre energieffektiviteten kan man også nedbringe mængden af forurenende gasser.

Under parolen “Det er de små simple ting, der gør en forskel” lancerede Kommissionen sin kampagne "Vær med til at bremse klimaændringerne" i 2000. Kampagnen opfordrer borgerne til at foretage små ændringer i deres dagligdag som f.eks. at skrue ned for varmen i deres hjem, anvende energibesparende elpærer og bruge deres biler mindre.

Den globale opvarmning er ikke kun et europæisk problem, og EU prøver på forskellig vis at inddrage sine internationale partnere i kampen. Selvom det ikke er lykkedes at få USA til at ratificere aftalen, er det et af de lande, som EU prøver at få med på vognen.

Kyoto-protokollen er kun det første – om end vigtige - skridt. EU er allerede ved at forhandle med 188 lande om, hvordan den globale indsats mod klimaændringerne skal fortsætte efter 2012. Nogle af de kommende opgaver bliver at øge støtten til at beskytte skovene, udvikle nye miljøvenlige teknologier og støtte produktionen af biobrændstoffer.

Juridisk meddelelse | Om EUROPA | Søgning | Kontakt | Sidens top