Rättsligt meddelande | Om webbplatsen EUROPA | Sök | Kontakt
EU fyller år! - Romfördraget firar 50-årsjubileumHoppa över språkvalsknapparna (kortkommando=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-årsjubileum > Nyheter och medier > Tema

Kyotoprotokollet – EU på offensiven mot klimatförändringen

Kyotoprotokollet – EU på offensiven mot klimatförändringen

09/02/07

Den här veckan firar vi att det är två år sedan Kyotoprotokollet trädde i kraft. Syftet med protokollet är att gradvis minska utsläppen av de växthusgaser som anses orsaka global uppvärmning och klimatförändring.

Klimatförändringen påverkar vårt dagliga liv i allt högre grad. I december 1997 samlades ledare från hela världen i Kyoto (Japan) för att komma överens om att begränsa den mängd växthusgaser som dessa länder släpper ut. Några ville minska utsläppen med hela 8 % från 1990 års nivå fram till 2012. Protokollet trädde i kraft den 16 februari 2005.

EU är en av protokollets främsta uppbackare och har vid upprepade tillfällen visat sitt engagemang för att bromsa den globala uppvärmningen.

”Det är klart att kampen mot klimatförändring inte kan vinnas genom ett fältslag. Det är ett världskrig som kommer att pågå i många år” sa EU:s miljökommissionär, Stavros Dimas, nyligen.

EU har vidtagit en rad åtgärder för att minska utsläppen och uppfylla sina åtaganden enligt Kyotoprotokollet. Det gäller särskilt främjandet av rena energikällor, t.ex. vind-, sol-, våg- och biomassaenergi. Energieffektivitetsåtgärder spelar också en viktig roll när det gäller att minska de förorenande gaserna.

Kommissionen anser att det är de små, små detaljerna som gör det och inledde år 2006 en kampanj under parollen Du kan påverka klimatförändringen. Genom den kampanjen uppmanas EU-medborgarna att göra små förändringar i sitt dagliga beteende, t.ex. att sänka temperaturen i sina bostäder, använda energisnåla glödlampor, begränsa bilanvändningen osv.

Global uppvärmning är inte bara ett europeiskt problem. EU söker hitta vägar för att få med sina internationella samarbetspartner i kampen. Trots att USA inte har ratificerat avtalet är just USA ett av de länder som EU har i sikte i det sammanhanget.

Kyotoprotokollet är bara ett första – men viktigt - steg. EU har redan inlett samtal med 188 nationer om ytterligare internationella insatser mot klimatförändring efter 2012. Bland framtida åtaganden kan nämnas ytterligare finansiering för att skydda skogar, utveckling av ny, miljövänlig teknik och stöd till biobränsleproduktion.

Rättsligt meddelande | Om webbplatsen EUROPA | Sök | Kontakt | Till början