Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact
Europa în sărbătoare - Cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la RomaSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > A 50-a aniversare > Ştiri şi media > Temă

Europeni în mişcare

Europeni în mişcare

23/02/07

De vreme ce din ce în ce mai multe persoane circulă liber în interiorul Uniunii Europene, posibilitatea de a trăi şi lucra în străinătate a devenit o realitate pentru mulţi europeni.  Începând cu acordul care a desfiinţat frontierele interne în 1985, Comisia Europeană a contribuit la facilitarea demersurilor cetăţenilor în acest sens.

Libera circulaţie şi mobilitatea forţei de muncă sunt aspecte cruciale pentru Uniunea Europeană. Cetăţenii Uniunii pot acum călători fără paşaport pe aproape tot teritoriul UE şi pot locui în aproape toate ţările UE, bucurându-se de aceleaşi drepturi English precum cetăţenii din ţara gazdă.  

Dl Vladimír Špidla, Comisarul pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Egalitate de Şanse, declară: „Faptul de a lucra într-o altă ţară a UE oferă cetăţenilor ocazia de a învăţa o nouă limbă, de a descoperi o nouă cultură şi de a dezvolta noi aptitudini.”  

Anul trecut, Comisia a lansat „Anul European al Mobilităţii Lucrătorilor” în scopul de a creşte gradul de conştientizare publică asupra posibilităţilor pe care le oferă libera circulaţie. Pe parcursul anului 2006, au fost create numeroase iniţiative pe întreg teritoriul Europei. Un astfel de exemplu este portalul internet EURES English, care cuprinde peste 1 milion  de oferte de locuri de muncă pe întreg teritoriul UE. Uniunea Europeană a elaborat, de asemenea, o serie de instrumente media care oferă informaţii practice cu privire la o gamă vastă de subiecte de interes pentru tineri, lucrători, oameni de afaceri şi călători din UE.

În prezent, 13 ţări ale UE aplică integral principiile Schengen English (numite după oraşul luxemburghez în care a fost semnat primul acord). Există încă restricţii temporare care limitează circulaţia lucrătorilor din ţările care au aderat la UE în 2004 şi 2007. Restricţiile respective sunt stabilite pentru o perioadă de cel mult şapte ani, însă este probabil ca acestea să fie eliminate mai devreme pe aproape întreg teritoriul UE.

Linkuri utile 

Europa voastră English (Portalul serviciilor publice europene şi naţionale on-line)

Ploteus (Portalul ofertelor de educaţie din Spaţiul European)

Călătoriile în Europa English

Surse de informare English

Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact | Începutul paginii