Oikeudellinen huomautus | Tietoa EUROPA-sivustosta | Haku | Yhteydenotot
Eläköön EU! Rooman sopimus 50 vuottaOhita kielivalikko (pikanäppäin=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-vuotisjuhla > Uutiset ja tiedotusvälineet > Teema

Eurooppalaiset liikkeelle

Eurooppalaiset liikkeelle

23/02/07

Yhä useammat EU:n kansalaiset hyödyntävät mahdollisuutta asua ja työskennellä toisessa EU-maassa.Schengenin sopimus, jolla EU:n sisäiset rajat poistettiin, tuli voimaan vuonna 1985. Siitä alkaen Euroopan komissio on pyrkinyt helpottamaan kansalaisten liikkumista maasta toiseen.

Ihmisten mahdollisuus siirtyä vapaasti maasta toiseen ja työntekijöiden ammatillinen liikkuvuus ovat EU:lle elintärkeitä. EU:n kansalaiset voivat nykyisin matkustaa ilman passia ja asettua asumaan useimpiin EU-maihin, ja niissä heillä on samat oikeudet English kuin maan omilla kansalaisilla.

”Toisessa EU-maassa työskennellessä on mahdollisuus oppia uusia taitoja ja kieliä sekä tutustua uuteen kulttuuriin”, EU:n työllisyyskomissaari Vladimír Špidla summaa liikkuvuuden etuja.

Näistä ja muista eduista jaettiin tietoa erityisesti vuonna 2006, jonka komissio nimesi Euroopan työntekijöiden liikkuvuuden teemavuodeksi. Vuoden mittaan toteutettiin tapahtumia ja tiedotustoimia eri puolilla Eurooppaa. Konkreettisimpia tuloksia on uusi EURES-portaali, jossa on tälläkin hetkellä yli miljoona työpaikkailmoitusta eri EU-maista. EU on luonut myös lukuisia muita tiedotuskanavia, joiden kautta nuoret, työntekijät, yrittäjät tai matkailijat voivat unionin sisällä liikkuessaan hakea monenlaista käytännön tietoa.

Allekirjoituspaikkansa mukaan nimetyn Schengenin English sopimuksen periaatteita sovelletaan tätä nykyä täysin 13 EU-maassa. Unioniin vuosina 2004 ja 2007 liittyneiden maiden työntekijöiden liikkumista on toistaiseksi rajoitettu. Rajoitukset ovat voimassa enintään seitsemän vuotta, mutta useimmat EU-maat poistavat ne todennäköisesti jo aiemmin.

Hyödyllisiä linkkejä:

Sinun Eurooppasi (portaali EU:n ja jäsenvaltioiden julkisiin verkkopalveluihin)

Ploteus (portaali palveluihin, joista saa tietoa opiskelumahdollisuuksista Euroopassa)

Matkustaminen Euroopassa

Tiedonhaun linkkejä

Oikeudellinen huomautus | Tietoa EUROPA-sivustosta | Haku | Yhteydenotot | Sivun alkuun