Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact
Europa în sărbătoare - Cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la RomaSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > A 50-a aniversare > Ştiri şi media > Articol

Tratatul de la Lisabona – pentru înscrierea Europei în secolul al XXI-lea

Tratatul de la Lisabona – pentru înscrierea Europei în secolul al XXI-lea

13/12/07

Noul cadrul legal de care va dispune Uniunea Europeană o va ajuta să facă faţă provocărilor viitoare şi să ofere cetăţenilor posibilitatea de a avea un cuvânt mai greu de spus.

Cu ocazia mult aşteptatei ceremonii de semnare a noului tratat al UE, liderii celor 27 de state membre au dat glas dorinţei lor de a aduce Europa în secolul al XXI-lea. Ceremonia a avut loc în data de 13 decembrie, în cadrul fastuos al mănăstirii Jeronimo din Lisabona.  Pentru a-şi valorifica întregul potenţial, Uniunea Europeană trebuie să se modernizeze şi să introducă reforme. Noul cadru juridic a fost special conceput în acest scop. Dar ce înseamnă de fapt acest lucru? Cine sunt cei care vor avea de câştigat? Şi în ce mod?

Iată câteva dintre aceste avantaje:

  • mai multă democraţie şi deschidere 1 milion de cetăţeni europeni din mai multe state membre pot cere Comisiei Europene să formuleze noi propuneri politice (iniţiativa cetăţenilor). Intervenţia Uniunii va fi monitorizată – se va produce doar atunci când poate fi mai eficientă decât o acţiune la nivel naţional.
  • mai multă eficienţă începând din 2014, procesul decizional se va baza pe sistemul dublei majorităţi (deciziile trebuie să fie susţinute de 55% din statele membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE). Uniunea Europeană va fi astfel capabilă să acţioneze mai repede în domeniul legii şi justiţiei şi să elimine activităţile criminale transfrontaliere.
  • mai multe drepturi Carta drepturilor fundamentale, care a fost semnată recent şi are acelaşi statut juridic ca şi tratatele UE, va proteja drepturile noastre de bază.
  • un rol mai important pe scena internaţională Uniunea Europeană va avea o personalitate juridică unică, ceea ce îi va conferi o mai mare capacitate de negociere pe plan mondial.Va fi creat un nou post, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Astfel, acţiunea UE va fi mai coerentă şi va avea un impact mai puternic pe plan extern.

Liderii Europei au ajuns la un acord. Acum este rândul autorităţilor naţionale să decidă cum va fi ratificat tratatul – dacă va fi votat de populaţie sau de reprezentanţii acesteia. Indiferent de modalitatea aleasă, se aşteaptă ca noul tratat să intre în vigoare înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European din iunie 2009.

Etapele Tratatului de la Lisabona

Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact | Începutul paginii