Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου | Σχετικά με τον EUROPA | Αναζήτηση | Επικοινωνία
Η Ευρώπη γιορτάζει! - 50ή επέτειος της Συνθήκης της ΡώμηςΠαρακάμψτε τη γραμμή επιλογής γλώσσας (πλήκτρο άμεσης πρόσβασης=2) 01/02/2008
EUROPA > 50ή επέτειος > Ειδήσεις και μέσα ενημέρωσης > Άρθρο

Η Συνθήκη της Λισαβόνας προετοιμάζει την Ευρώπη για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα

Η Συνθήκη της Λισαβόνας προετοιμάζει την Ευρώπη για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα

13/12/07

Με το νέο νομικό πλαίσιο η ΕΕ θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη της τη γνώμη των πολιτών της.

Υπογράφοντας τη νέα Συνθήκη της ΕΕ, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών εξέφρασαν απερίφραστα τη βούλησή τους να προετοιμάσουν την Ευρώπη για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Γι' αυτό, επέλεξαν για την τελετή της 13ης Δεκεμβρίου το ιστορικό Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών στη Λισαβόνα.

Για να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, η ΕΕ χρειάζεται εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις. Αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί το νέο νομικό πλαίσιο. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό στην πράξη; Ποιος θα ωφεληθεί; Και με ποιο τρόπο;

Να μερικά από τα οφέλη που θα προκύψουν:

  • περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή: εφόσον συγκεντρώνεται αριθμός ενός εκατομμυρίου Ευρωπαίων από διάφορες χώρες μέλη, θα μπορούν να ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει μια νέα πρόταση σ' έναν συγκεκριμένο τομέα πολιτικής (‘πρωτοβουλία των πολιτών’). Εξάλλου, προβλέπεται μηχανισμός που θα εξασφαλίζει ότι η ΕΕ εφαρμόζει δράσεις μόνο όταν τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκούν.
  • μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα: από το 2014 οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με το σύστημα της διττής πλειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι, για να ληφθεί μια απόφαση, θα πρέπει να συγκεντρώνει το 55% των ψήφων των χωρών μελών, οι οποίες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 65% τουλάχιστον του πληθυσμού της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ θα μπορεί να ενεργεί αποτελεσματικότερα σε θέματα δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης καθώς και να καταστέλλει διασυνοριακές εγκληματικές δραστηριότητες.
  • περισσότερα δικαιώματα: ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που υπεγράφη πρόσφατα, θα έχει την ίδια νομική ισχύ με τις συνθήκες της ΕΕ και θα κατοχυρώνει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας.
  • ισχυρότερη παρουσία στη διεθνή σκηνή:η ΕΕ θα έχει ενιαία νομική προσωπικότητα, πράγμα που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ικανότητα και θα την κάνει να δρα αποτελεσματικότερα στη διεθνή σκηνή. Επιπλέον, με το νέο αξίωμα του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, θα ισχυροποιηθεί τόσο η παρουσία της ΕΕ στο εξωτερικό όσο και η συνοχή των εξωτερικών της δράσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν. Τώρα εναπόκειται στις εθνικές αρχές να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα κυρώσουν τη συνθήκη: με δημοψήφισμα ή με ψηφοφορία στο εθνικό τους κοινοβούλιο. Ευελπιστούμε ότι η νέα συνθήκη θα αρχίσει να ισχύει πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2009.

Πώς φθάσαμε στη Συνθήκη της Λισαβόνας

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου | Σχετικά με τον EUROPA | Αναζήτηση | Επικοινωνία | Αρχή σελίδας