Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact
Europa în sărbătoare - Cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la RomaSkip language selection bar (shortcut key=2) 01/02/2008
EUROPA > A 50-a aniversare > Ştiri şi media > Temă

O Uniune cu 27 de membri, odată cu aderarea Bulgariei şi României

O Uniune cu 27 de membri, odată cu aderarea Bulgariei şi României

05/01/07

Uniunea Europeană salută aderarea Bulgariei şi României, care au devenit state membre ale UE, cu statut oficial, la 1 ianuarie 2007. Aderarea acestor două ţări reprezintă încă un pas înainte în cadrul procesului de extindere început în anii `90, odată cu depunerea cererilor de aderare la UE de către 12 state, majoritatea din Europa Centrală şi de Est.

De la crearea sa acum 50 de ani, UE continuă să atragă, ca un magnet, noi membri. Aderarea istorică a zece state membre în mai 2004 a reprezentat cea mai amplă extindere din istoria UE. Includerea Bulgariei şi României vine să încununeze acest proces reuşit de integrare, recompensând eforturile UE a de a promova pacea, democraţia şi prosperitatea în întreaga Europă.

Ca şi în cazul extinderilor anterioare, Bulgaria şi România au fost nevoite să treacă printr-un proces semnificativ de reformă şi modernizare, pentru a îndeplini toate criteriile de aderare necesare. Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cu ocazia felicitărilor adresate cetăţenilor şi conducătorilor celor două ţări pentru această realizare remarcabilă, a anunţat că, pentru aderarea Bulgariei şi României, vor fi aplicate măsuri însoţitoare speciale. Aceste măsuri sunt menite să permită monitorizarea mai atentă a anumitor domenii considerate deficitare. Vor fi iniţiate măsuri de control în domeniul reformelor judiciare, al luptei împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate, al cheltuielilor agricole, precum şi în domeniul siguranţei alimentare.

Ca răspuns la întrebările şi temerile cetăţenilor europeni privind extinderile prezente şi viitoare, Comisia a adoptat la 8 noiembrie o strategie privind politica de extindere a UE. Pentru a determina într-un mod mai judicios impactul aderărilor, UE va întreprinde studii de impact, evaluări comparative şi alte măsuri concrete. Comisia a recunoscut, de asemenea, necesitatea de a fi mai receptivă la opiniile cetăţenilor UE şi de a veni în sprijinul eforturilor statelor membre de promovare a comunicării şi dialogului cu societatea civilă.

Aviz juridic | Despre EUROPA | Căutare | Contact | Începutul paginii