Juridisk meddelelse | Om EUROPA | Søgning | Kontakt
Vær med til at fejre EU! - Rom-traktaten fylder 50 årSpring bjælke med sprogvalg over (genvejstast=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-året > Nyheder og medier > Tema

EU med 27 lande - Bulgarien og Rumænien er blevet medlemmer

EU med 27 lande - Bulgarien og Rumænien er blevet medlemmer

05/01/07

EU byder velkommen til Bulgarien og Rumænien, som officielt blev medlemmer af EU den 1. januar 2007. Det er et vigtigt skridt i den udvidelsesproces, der blev lanceret i 1990'erne, da 12 overvejende central- og østeuropæiske lande indgav deres ansøgninger om EU-medlemskab.

Siden starten for 50 år siden har EU virket som en magnet, der har tiltrukket en jævn strøm af nye medlemmer. Den største udvidelse i EU's historie blev en realitet, da ti medlemslande tiltrådte i maj 2004. Nu hvor Bulgarien og Rumænien er kommet med, er denne integrationsproces blevet fuldendt. Det er det vellykkede resultat af EU's indsats for at fremme fred, demokrati og velstand i hele Europa.

I lighed med de tidligere udvidelser måtte Bulgarien og Rumænien foretage betydelige reformer og moderniseringer for at kunne opfylde de nødvendige kriterier for tiltrædelsen. Da Europa-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, lykønskede de bulgarske og rumænske borgere og ledere med deres store landvinding, kunne han fortælle, at de to landes tiltrædelse ville blive ledsaget af særlige foranstaltninger. Dermed kan man holde et vågent øje med visse områder, hvor der stadig skal gøres en indsats. Der vil således blive ført kontrol med reformen af retsvæsenet, bekæmpelsen af korruption og organiseret kriminalitet, landbrugsudgifterne og fødevaresikkerheden.

Den 8. november 2006 vedtog Kommissionen en strategi for EU's udvidelsespolitik for at imødekomme EU-borgernes usikkerhed og bekymring over for den nuværende og de kommende udvidelser. Ved hjælp af bedre konsekvensanalyser, benchmarks og andre konkrete foranstaltninger vil EU bedre kunne vurdere, hvilke virkninger tiltrædelserne vil få. Kommissionen har også indset, at man må lytte mere til EU's borgere og hjælpe medlemslandene med at forbedre kommunikationen og dialogen med civilsamfundet.

Juridisk meddelelse | Om EUROPA | Søgning | Kontakt | Sidens top