Oikeudellinen huomautus | Tietoa EUROPA-sivustosta | Haku | Yhteydenotot
Eläköön EU! Rooman sopimus 50 vuottaOhita kielivalikko (pikanäppäin=2) 01/02/2008
EUROPA > 50-vuotisjuhla > Uutiset ja tiedotusvälineet > Teema

Bulgaria ja Romania liittyvät EU:hun — unionissa on nyt 27 jäsentä

Bulgaria ja Romania liittyvät EU:hun — unionissa on nyt 27 jäsentä

05/01/07

Euroopan unioni toivottaa uudet jäsenensä Bulgarian ja Romanian tervetulleeksi. Niistä tuli EU:n virallisia jäseniä 1. tammikuuta 2007. Bulgarian ja Romanin liittyminen EU:hun on uusi askel laajentumisprosessissa, joka alkoi 1990-luvulla, kun kaksitoista etupäässä itäisen Euroopan maata jätti jäsenhakemuksensa.

EU on 50 vuotta sitten tapahtuneesta perustamisestaan alkaen ollut kuin magneetti, joka vetää puoleensa jatkuvasti uusia jäseniä. Kymmenen uuden jäsenvaltion liittyminen EU:hun toukokuussa 2004 oli laajentumisista suurin. Bulgarian ja Romanian liittyminen EU:hun täydentää nyt tämän onnistuneen yhdentymisprosessin ja osoittaa EU:n onnistuneen pyrkimyksissään edistää rauhaa, demokratiaa ja vaurautta Euroopassa.

Kuten aikaisemmissakin laajentumisissa on liittymisehtojen täyttäminen edellyttänyt myös Bulgarialta ja Romanialta huomattavaa uudistumis- ja nykyaikaistamisprosessia.  Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso onnitteli Bulgarian ja Romanian kansaa ja johtajia niiden saavutuksesta. Samalla hän ilmoitti, että erityisillä seurantatoimilla tarkkaillaan liittymisen jälkeen tiettyjä aloja, joilla Bulgarian ja Romanian olisi vielä edistyttävä. Valvontatoimiin ryhdytään oikeuslaitoksen uudistamisen, korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan, maatalousmenojen ja elintarviketurvallisuuden alalla.

Komissio hyväksyi 8. marraskuuta EU:n laajentumisstrategian, jossa otetaan huomioon myös kansalaisten huoli ja epätietoisuus laajentumisten suhteen. EU kykenee entistä paremmin arvioimaan laajentumisen seurauksia vaikutustutkimusten, vertailutestien ja muiden konkreettisten toimien avulla. Komissio on myös todennut, että EU-kansalaisten on saatava äänensä paremmin kuuluville ja että jäsenvaltioita on autettava parantamaan kansalaistiedotusta ja vuoropuhelua kansalaisten kanssa.

Oikeudellinen huomautus | Tietoa EUROPA-sivustosta | Haku | Yhteydenotot | Sivun alkuun