Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact
Europa viert feest! - 50e verjaardag van het Verdrag van RomeSla taalkeuzebalk over (sneltoets: 2) 01/02/2008
EUROPA > 50e verjaardag > Nieuws en media > Thema

Bulgarije en Roemenië worden eindelijk lid van de EU

Bulgarije en Roemenië worden eindelijk lid van de EU

05/01/07

De Europese Unie is opgetogen over de toetreding van haar nieuwe leden Bulgarije en Roemenië op 1 januari 2007. De toetreding van deze twee landen is weer een stap vooruit in het uitbreidingsproces dat begon in de jaren-1990 toen twaalf landen, voornamelijk in Midden- en Oost-Europa, het EU-lidmaatschap aanvroegen.

Sinds de oprichting 50 jaar geleden, heeft de EU voortdurend nieuwe leden aangetrokken. De toetreding van tien landen in mei 2004 is de grootste uitbreiding die de EU ooit gekend heeft. De officiële toetreding van Bulgarije en Roemenië vormt de afronding van dit succesvolle integratieproces, waarmee de EU wil zorgen voor vrede, democratie en welvaart in heel Europa.

Net als bij eerdere uitbreidingen, moesten Bulgarije en Roemenië aan de nodige eisen voldoen voordat zij mochten toetreden. Beide landen moesten omvangrijke reorganisaties en moderniseringen doorvoeren. Commissievoorzitter Barroso feliciteerde de bevolking en de leiders van Bulgarije en Roemenië met deze historische prestaties. Hij kondigde aan dat de toetreding van deze landen gepaard zal gaan met speciale maatregelen, zoals tijdelijke soepelere regels voor bepaalde terreinen waar nog veel werk verzet moet worden. Ook zal er extra controle zijn op de hervorming van het justitieapparaat, de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad en de voedselveiligheid.

Burgers hebben in de afgelopen jaren nogal wat vragen gesteld en hun zorgen geuit over de huidige en toekomstige uitbreidingen van de EU. De Commissie heeft daarom een strategie voor het uitbreidingsbeleid van de EU opgesteld. Dankzij betere effectrapportages, benchmarking en andere concrete maatregelen kan de EU de effecten van uitbreidingen beter beoordelen. De Europese Commissie heeft ook ingezien dat zij beter naar de EU-burgers moet luisteren. Daarnaast moet zij de lidstaten helpen de communicatie met de maatschappij te stimuleren.

Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact | Naar boven